Wanneer jij tijdens de zomerperiode ook last hebt van de warmte is het laten installeren van een airco een goed oplossing. Maar veel mensen weten niet precies wat daar bij komt kijken. In deze blog is Michiel van aircorevolutie.nl aan het woord. Hij ligt een aantal thema’s toe zoals onderhoud en een aantal begrippen die je moet kennen voordat je een offerte gaat aanvragen bij een airco-leverancier.
Onderhoud van een airco is belangrijk
Voor het optimaal functioneren van uw airconditioning is het verstandig om regelmatig airco onderhoud te plegen. Een aantal onderhoudsactiviteiten kunt u zelf uitvoeren, voor enkele is het noodzakelijk een specialist in te schakelen. Hieronder staan 6 aspecten die van belang zijn bij het goed blijven functioneren van de airconditioning.
- Filters: Bij dagelijks gebruik van de airco moeten de filters één keer per maand worden gecontroleerd. Afhankelijk van het type filter kunt u deze reinigen met een stofzuiger of uitwassen.
- Buitendeel: Verwijder het aanwezige vuil op het buitendeel van uw airco regelmatig, bijvoorbeeld vier keer per jaar. Vuil verstoord de werking van uw airconditioner.
- Koelmiddel: Het bijvullen van de airco is een klus voor de vakman. Hij heeft het speciale gereedschap dat nodig is om de airco te openen en kan adviseren over het type koelmiddel.
- Jaarlijks onderhoud: Het bijvullen kan onderdeel zijn van een jaarlijkse onderhoudsbeurt. De erkende installateur zal alle onderdelen van de airco controleren en zonodig de filters vervangen.
- Vervangingstermijn: Als een airco geregeld goed onderhouden wordt, gaan ze zeker tien jaar mee. Wanneer het systeem niet meer goed functioneert of de reparatiekosten zijn te hoog, dan is het verstandig de airco te vervangen. Nieuwe airco’s zijn veelal zuiniger en stiller.
- Prestatie: Het goed onderhouden van uw airco is essentieel voor de prestaties ervan. Een goed onderhouden airco functioneert beter en zuiniger, gaat langer mee en is beter voor uw gezondheid.
Wat moet jij over airco’s weten?
De werking van een airco is niet zo ingewikkeld. Maar voordat jij een offerte aanvraag gaat indienen bij een monteur / installateur is het toch wel handig om op de hoogte te zijn van een aantal termen die langs kunnen komen. Hieronder worden enkele van deze veelbesproken onderwerpen verder toegelicht. Heb jij zelf nog vragen dan kun je altijd contact opnemen met een klimaatspecialist van aircorevolutie.nl.
- Adiabatische en diabatische koeling: Dit is het koelproces waarbij de temperatuur van lucht wordt verlaagd door middel van verdamping van water.
- Condensatietemperatuur en druk: Conventionele koeling maakt gebruik van koudemiddelen. Condensatie van een gas gebeurt afhankelijk van de druk bij een bepaalde condensatietemperatuur. Ieder koudemiddel heeft een opgegeven temperatuur, een bepaalde zogenaamde verzadigingsdruk.
- EPG en EPC: EPG is de energieprestatienorm van gebouwen. EPC is de energieprestatie coëfficiënt van gebouwen. De norm EPG geeft de bepalingsmethode aan, de EPC geeft het niveau aan waaraan het gebouw minimaal moet voldoen.
- Mobiele airconditioning: Hierbij zitten alle onderdelen van een airco in een verplaatsbare eenheid. Het vocht wordt afgevoerd via een dunne slang en opgevangen in een condensbak. De warme vochtige lucht wordt via een dikke slang afgevoerd, deze kan uit het raam worden gehangen of semi-permanent via een speciaal daarvoor gemaakte opening in de wand of muur.
- Balansventilatie: Ventilatie met een evenwicht tussen de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht. Zowel de toevoer als de afvoer beschikken over een eigen ventilator. Meestal wordt de afvoer gecombineerd met warmteterugwinning.
- Split unit: Dit wil zeggen dat de airco uit twee onderdelen bestaat, een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel wordt aan de buitenzijde van de gevel geplaatst.
- Standalone airco: Dit type airco heeft alle onderdelen van het systeem in een afgesloten behuizing.