Je rolt het snoer van je oordopjes netjes op, stopt ze in je zak en een uur later haal je de oordoppen er weer uit. En guess what; ze zitten compleet in de knup. Hoe dan?

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Daarom zie je steeds meer draadloze oordoppen vandaag de dag. Nadat Apple met de draadloze oordoppen op de markt kwam volgde er al snel meerdere merken, waaronder het scandinavische merk Jabra. In dit artikel testen we de Elite Sport draadloze oordoppen van Jabra. We hebben de oordoppen getest tijdens het hardlopen en een lange fietstocht.

Draadloze oordoppen voor tijdens het sporten

Sinds het verdwijnen van de aux ingang op de Iphone 7 is er een hevige strijd losgebarsten tussen verschillende fabrikanten. De keuze is (nu al) mega. Het begint bij een setje aliexpress oordoppen van €15 tot oordoppen van Sennheiser voor een slordige €300,-. Daarbinnen bevindt zich nog een soort subcategorie; draadloze oordoppen specifiek voor tijdens het sporten. 

De keuze binnen deze categorie is een stuk beperkter. Vooral als je kijkt naar oordoppen met een ingebouwde hartslagmeter. En dit is dan ook de reden dat we Jabra Elite Sport hebben getest. Deze set draadloze oordoppen van Jabra gaan voor €219,95 over de toonbank maar zijn regelmatig ergens in de aanbieding voor prijzen rond de €179,-

Jabra Elite Sport; de functies en een handige app

Om meerdere redenen is deze zet oordoppen van Jabra specifiek ontwikkeld voor sporters. Daar hebben ze bij Jabra goed over nagedacht. Allereerst de ingebouwde hartslagmeter. Je hartslag wordt gemeten in je oor en dat betekent het einde van die ellendige hartslagmeter band die toch alleen maar afzakt tijdens het hardlopen. 

Daarnaast wordt de Jabra Elite Sport geleverd met 9 verschillende opzetstukken en vleugeltjes om de oordoppen passend te maken voor jouw oorschelp. Op die manier weet je zeker dat de oordoppen ook tijdens het sporten goed blijven zitten.

Verder is er nog de Jabra Sport app. Deze app is zowel voor Apple als android te verkrijgen. Zodra je de oordoppen hebt gekoppeld kun je via deze app verschillende activiteiten starten. De app biedt daarnaast ook nog de mogelijkheid om een VO2max test te doen, trainingsschema’s te maken en om bijvoorbeeld een interval training in te voeren. Dit is voornamelijk voor het hardlopen ontzettend handig.

Jabra elite sport draadloze oordoppen

1 nadeel van de app; tijdens het testen van de app meet de app veel snellere kilometertijden bij het hardlopen in vergelijking tot de Strava app. Het lijkt er dus op dat de data t.o.v. de Strava app niet heel betrouwbaar is. Je kunt de Jabra sport app koppelen aan Strava om al je activiteiten te uploaden naar Strava.

Verder zijn de draadloze oordoppen voorzien van noise cancelling waarmee het omgevingsgeluid zo goed als wordt uitgeschakeld. Tijdens het sporten is dit niet altijd even veilig. Daarom heeft Jabra de HearTrough techniek toegevoegd waarmee je beter geluiden in je omgeving kunt horen, wel zo veilig.

Naast het afspelen van muziek en het bijhouden van je conditie kun je ook telefoneren. Dit kwam goed uit tijdens toen we de Jabra oordoppen aan het testen waren tijdens het hardlopen. We werden gebeld en konden de oproep opnemen door middel van voice control. Dit is handig en werkt goed.

Opladen het gebruiken tijdens het sporten

Helemaal opgeladen gaan deze oordoppen 4.5uur mee. Aangezien wij niet vaak langer dan 4.5 uur achter elkaar sporten is dit voor ons lang genoeg. De Elite Sport oordoppen worden geleverd in een compacte case. Hierin kun je oordoppen niet alleen veilig opbergen maar ook opladen. Als de case ook helemaal opgeladen is gaan de oordoppen 13.5 uur lang mee. 

Eerlijk is eerlijk, het inbrengen van de oordoppen is even wennen en een handigheidje wat je even onder de knie moet krijgen. 

Je draait als het ware de oordoppen in je oor. Als een soort schroef. Eenmaal ingebracht zitten de oordoppen meteen goed stevig vast. Zonder dat je het gevoel hebt dat er iets klemmend in je oor zit. Het kan zijn dat je verschillende opzetstukjes moet proberen voordat je de perfect fit te pakken hebt. 

Zodra je de oordoppen 1 keer hebt gekoppeld aan de app en je telefoon is het plug and play. Je hoeft alleen nog maar de oordoppen uit de case te halen, in te brengen en op je telefoon op play te drukken. Zodra je 1 van beide oordoppen uit doet, stoppen ze beide direct met afspelen.

Let op, deze review gaat verder onder deze afbeeldingen.

Tijdens het sporten (hardlopen en fietsen) hebben we geen enkel moment het idee gehad dat de oordoppen uit kunnen vallen of los gaan zitten. Eenmaal de juiste opzet stukjes gevonden is het draagcomfort van deze oordoppen erg goed. 

Via de oordoppen kun je de muziek regelen. Links regel je het volume, rechts skip je naar een ander nummer. Hier ontpopt zich meteen 1 van de grootste nadelen van de Jabra Elite Sport oordoppen. De knoppen werken namelijk bepaald niet sensitief. Je moet bijvoorbeeld behoorlijk hard op één van de kleine knopjes drukken om het volume aan te passen of om naar een volgend nummer te gaan. Omdat je zo hard moet drukken druk je de hele oordop behoorlijk hard in je oor en dit voelt niet bepaald prettig. 

Ben je een die hard muziek zapper en skip je graag door je afspeellijsten heen? Dan vragen we ons of deze oordoppen van Jabra voor jou geschikt zijn. 

Niet onbelangrijk, het geluid van de Jabra Elite Sport

De juiste muziek kan jouw sportprestatie net even naar een hoger level brengen. Daar kun je de Jabra Elite Sport heel goed voor gebruiken. Het geluid is goed, klinkt helder en de bass klinkt ook lekker. Zelfs bij de stevige techno deuntjes is de bass goed en stevig en doet dit niet veel af aan de beleving. 

In vergelijking met een koptelefoon merk je wel dat het geluid minder is. Maar dat is ook logisch. De Jabra Elite Sport zijn vele malen comfortabeler om te dragen tijdens het sporten en daarom niet te vergelijken met een koptelefoon. 

Conclusie en alle voor- en nadelen op een rij

In het sportsegment zijn er niet heel veel concurrenten. Wat ons betreft zijn de draadloze oordoppen van Jabra een goed alternatief voor de serieuze sporter die gebruik wil maken van de hartslagmeter en de Jabra sport app. Ga je van deze functies geen gebruik maken? Tja, dan bieden de Jabra Elite Sport oordoppen nauwelijks meerwaarde en kun je beter voor een goedkoper alternatief gaan. 

Voordelen van de Jabra Elite Sport: 

  • De Jabra sport app is handig en biedt veel extra functies
  • Het draagcomfort is goed en de oordoppen blijven goed zitten.
  • Met de 9 meegeleverde opzetstukken maak je voor iedere oorschelp een passende fit.
  • de ingebouwde hartslagmeter is een absolute meerwaarde voor de serieuze sporter
  • de oordoppen zijn waterdicht. Tot 1 meter en 30 minuten in schoon water.

Nadelen van de Jabra Elite Sport:

  • met een prijs van €219,95 zijn de oordoppen niet bepaald goedkoop
  • de geluidskwaliteit is minder in vergelijking met een koptelefoon
  • tijdens e.d. gemeten met de Jabra Sport app lijken minder nauwkeurig in vergelijking met de Strava app
  • de bedieningsknoppen op de oordoppen zijn niet sensitief en daardoor lastig te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here