Het heeft gewoon iets: een echt geitenhuid in als decoratie in huis. Je haalt er een extra warme en knusse sfeer mee in huis. En het leuke is dat deze geitenhuiden allemaal uniek zijn. Er bestaan immers geen twee identieke geiten. De huiden zijn er dan ook in diverse afmetingen en vormen en uiteraard kleurtonen. Leg het over de bank of gebruik het als vloerkleed. Of misschien leuk voor aan de wand? Een ware eyecatcher!
In dit artikel vertellen we je meer over de kenmerken van de geitenhuiden, hoe je de huid onderhoudt en leggen we je uit waarom alles 100% diervriendelijk is.
Kenmerken van een geitenhuid
Echte geitenhuiden hebben meerdere kleuren die prachtig in elkaar overlopen. Zoals gezegd is geen geit gelijk en dus ook geen huid gelijk. Dat geeft echt iets unieks. Geen huid is gelijk en dat geeft iets unieks! De huiden zijn verder glad in de haren en het leer valt mooi soepel.
Het kan zijn dat je al eens een andere dierenhuid of -vacht in huis hebt gehad. Bijvoorbeeld een schapenvacht of een rendierhuid. En ben je bang voor verharen. Bij een geitenhuid hoef je daar geen zorgen om te maken. Bij rendierhuiden wel, maar dat komt omdat daar de haren kunnen uitvallen als je er druk op uitoefent. Bijvoorbeeld door er op te staan of op te zitten.
100% milieu- en diervriendelijk
Zoān huid van een dier als een geit. Is dat niet zielig? Een vraag die veel gesteld wordt. Geiten – of welk ander dier dan ook – worden nooit geslacht omwille van de huid of vacht. Wel omwille van hun vlees. En de huid daarna weg te gooien is zonde. Daarom krijgt het op deze manier een mooie functie.
Daar komt bij dat het looien van de huid ook op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier gebeurt. Chemische middelen komen er dan ook niet aan te pas. Looien houdt in dat de huid geconserveerd wordt zodat het zijn natuurlijke eigenschappen behoudt.
De huid onderhouden
Ook een geitenhuid heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Daarmee houd je het fris, schoon en heb je er ook nog veel langer plezier van. Een paar tips hoe je een geitenhuid het beste kunt onderhouden:
- Regelmatig luchten. Leg de huid bijvoorbeeld buiten op het wasrekje. De frisse lucht is goed voor de huid;
- Klop de huid regelmatig even uit (buiten);
- Wil je gaan stofzuigen? Gebruik dan de laagste zuigkracht en zuig met de haren
- mee;
- Oefen geen druk uit op de vel. Hoe minder druk, des te beter het is voor de huid.
- Uitwassen in de wasmachine of laten stomen is absoluut iets wat je nooit moet doen.
Hoe vuil en vlekken verwijderen uit de geitenhuiden?
Een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje. Het kan voorkomen dat je per ongeluk morst en dat op de geitenhuid komt. Dep het dan meteen droog met een droge, schone doek. Opgedroogd vuil kun je het beste verwijderen met een licht vochtige doek. Als de vlek hardnekkig is kun je eventueel wat groene zeep gebruiken. Laat het daarna drogen aan de lucht. Gebruik daarvoor geen droger en leg het ook niet in de buurt van een warmtebron zoals de kachel of in de zon.