In dit artikel geef ik je 5 tips om goed te beleggen. Door te beleggen kan je geld namelijk meer waard worden. Echter moet je om goed te beleggen wel met een paar dingen rekening houden. In dit artikel deel ik je mijn beste tips, opgedaan uit ervaring en literatuur. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat jij succesvoller kan beleggen. Ze zijn tevens toepasbaar op bijna alles waar je in kunt beleggen, of je nou belegt in aandelen, ETF’s, vastgoed of zelfs Crypto.

Beleggen met een bepaald bedrag

Beleggen kan al vanaf een klein bedrag, ik wil je als tip meegeven alleen te beleggen met geld dat je kan missen. De waarde van beleggingen kunnen namelijk erg fluctueren. Dit houdt in dat je beleggingen niet elk jaar meer waard hoeven te worden. Zo zijn er goede en slechte jaren op de beurs.

Net zoals de rente per jaar anders kan zijn, veranderd de waarde van aandelen ook. Over algemeen groeit de economie wel altijd en worden bedrijven steeds groter en meer waard. Sommige markten zijn volatieler dan andere markten, vergelijk bijvoorbeeld de obligatiemarkt maar eens met de prijzen van Bitcoin of andere Crypto. Rendement en risico zijn vaak nauw verbonden.

Beleggen en de kosten

Als je gaat beleggen is het verstandig om op de kosten te letten. Er zijn veel verschillende aanbieders, ook wel brokers, en deze brengen allemaal op hun eigen manier kosten in rekening. Hierom is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen en te kijken naar hoe een broker zijn geld verdiend. Nog voordat je ergens je geld gaat beleggen. Het komt voor dat je bij de ene partij hoge transactiekosten moet betalen, terwijl je bij een andere partij juist geen transactiekosten maakt bij het aan- of verkopen. Hiernaast willen brokers ook nog wel eens verschillende bedragen rekenen voor het omwisselen van bijvoorbeeld valuta, of het aanmaken of behouden van een account en het handelen in opties.

Voordat je je geld belegt bij een partij is het dus erg belangrijk om te kijken naar de verschillende vormen van kosten die zij in rekening brengen. Gelukkig zijn partijen tegenwoordig volgens de wet en regelgeving verplicht om transparant zijn over de kosten die zij aan de klant doorberekenen. Vooraf goed onderzoek doen kan je op het korte en lange termijn veel kosten besparen.

Beleggen en spreiding

Het is belangrijk om je beleggingen te spreiden over meerdere posities. Als belegger krijg je namelijk te maken met verschillende risico’s. Dit maakt het erg belangrijk om je beleggingen goed te spreiden, en zo je risico te verminderen. Uiteindelijk wil elke belegger toch zoveel mogelijk rendement behalen, zonder onnodig veel risico te lopen.

Je hebt verschillende soorten beleggingen, zoals ETF’s, aandelen en obligaties. Door van alles wat te hebben, verminder je je risico. Je kan echter ook beleggen in ETF’s, daarmee koop je eigenlijk in één keer een mandje vol aandelen. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, het is altijd handig om je risico te verkleinen door middel van spreiding. Zelf beleg ik veel passief in bekende ETF’s.

Waarin moet je beleggen?

Dit is misschien nog wel de belangrijkste: Laat je niet gek maken! Als belegger, zijn er altijd een hoop mensen die denken te weten wat de beste aankoop is. Dat is ook best logisch, iedereen heeft een mening en veel zijn er van overtuigd dat hij of zij iets het beste weet. Wat daarom erg belangrijk is, is dat je je eigen onderzoek doet. Neem niet zomaar iets van iemand aan, maar doe altijd (ook nog) je eigen onderzoek. De kans is dan veel minder groot dat je een miskoop doet.

Beleggingshorizon wat is dat?

Als je gaat beleggen is het belangirjk je beleggingshorizon te bepalen. Je moet je geld namelijk voor een langere tijd kunnen missen. Je belegt immers voor een doel, misschien een mooie auto of financiële onafhankelijkheid, of vervroegd pensioen (FIRE). Je wilt met je beleggingen rendement behalen, in de vorm van koerswinst en dividend. Hoe langer je belegt hoe meer rendement op rendement je behaald op je beleggingen.

Door dit rendement op rendement wordt je geld steeds meer waard, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen. Stel je belegt €500,- per jaar, en je ontvangt elk jaar 6% rendement. Als je dit 20 jaar lang doet, kom je na deze 20 jaar uit op een totaalbedrag van €21.100,-.

In deze 20 jaar heb je echter maar €10.000,- van je eigen geld geïnvesteerd. Beleg je met nog meer geld, of vang je nog meer rendement dan profiteer je zelfs nog meer van rendement op rendement en verdubbel je je geld nog sneller. Wat ik probeer te zeggen is: Beleggen is een marathon en het is verstandig om te beleggen voor het lange termijn.

Meer leren over beleggen

Er zijn veel manieren om meer te leren over beleggen en financiële markten. Zo is het een optie om te leren uit boeken over personal finance. Je kan er ook voor kiezen om op internet informatie vergaren, bijvoorbeeld op forums of op websites over beleggen of andere financiële zaken. Voor meer van dit soort tips en nog meer handige informatie over beleggen en besparen, verwijs ik je graag door naar https://dejongebelegger.nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here