Een led strip kopen voor je project kan op zichzelf al een lastige klus zijn. Er zijn verschillende soorten en verschillende aansturingen. Hoe kies je de juiste? In dit artikel leggen we je de verschillen uit tussen de types led strips en waar je op moet letten bij de aanschaf van een led-strip.

AC of DC LED strip

Het verschil tussen een AC en een DC led strip is de aansturing. Een AC led-strip kan direct aangesloten worden op 230V en is vooral geschikt om storingen op lange lengtes te voorkomen. Hierbij kun je denken aan lengtes van 20 meter of langer. Een DC led stip kan worden aangestuurd met 12V of 24V. Om deze led strips aan te sluiten in huis dien je altijd een transformator naar 230V te gebruiken.

Tips voor snelle installatie

Een led strip heeft meestal tape aan de achterkant. Handig om snel te kunnen monteren. Wanneer je een strip gaat verwerken, dien je rekening te houden met de leds per meter. Wanneer je namelijk weinig leds per meter kiest, kan het zijn dat je altijd lichtonderbrekingen blijft zien. Ga je de strip ergens achter monteren? Bijvoorbeeld achter een tv of bed? Dan kun je kiezen voor weinig leds, bijvoorbeeld 60 led per meter.

Wanneer je de strip zichtbaar verwerkt, kies dan voor minimaal 260 leds per meter, of nog beter kies een COB strip (één lange led-lijn). Een andere tip is om de strips te verweken in een profiel. Zorg er dan voor dat de strip laag in het profiel kan liggen, zodat de cover van het profiel één egale lichtspreiding geeft.

De LED strip wel of niet waterdicht?

Ga je de led strip buiten verwerken? Kies dan een led strip van minimaal IP65. Deze strips hebben een extra siliconen laag, zodat de leds op de strip beschermd worden. Wordt de strip blootgesteld aan alle weersinvloeden? Kies dan het liefst voor IP67. In huis heeft je strip geen extra beschermlaag nodig en volstaat IP20. Een strip binnen installeren waar hij zijn warmte niet goed kwijt kan? Neem dan nooit een IP65/IP67 strip, de silicone gaat door de warmte verkleuren en lijkt je strip een ander kleurtje te geven.

Een led strip kopen kan lastig zijn. Maar met bovenstaande tips, weet je waar je op moet letten en maak je altijd de beste keuze!