Vanaf 1 december 2020 is het in Nederland in openbare gebouwen verplicht om een mondkapje te dragen. Enkele maanden van tevoren ging al een mondkapjesplicht in het ov in, maar sinds het einde van vorig jaar moeten we er toch echt allemaal aan geloven. Dit heeft dan ook voor een enorme run op mondkapjes gezorgd. Gelukkig is mondkapjes ffp2 kopen tegenwoordig niet al te lastig meer. Je kunt ze in vrijwel iedere winkel vinden en er zijn zelfs automaten op de centraal stations aanwezig.

Hoewel het kopen van een mondkapje tegenwoordig niet meer zo’n groot probleem is, levert het dragen ervan nog wel eens wat problemen op. Nog al te vaak dragen mensen deze niet op de correcte wijze of bergen ze hem verkeerd op, waardoor het mondkapje zelfs averechts kan werken. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Voor jezelf en voor anderen. Hier vind je alles wat je moet weten over het dragen van mondkapjes!

Hoe draag je een mondkapje?

Hoe draag je een mondkapje tegen virus verspreiding? Om de verspreiding tegen te gaan is het enorm belangrijk dat dit op correcte wijze wordt gedaan. Hoewel de meeste mensen in het begin heel erg rekening hielden met alle tips, zien we anno 2021 toch dat er iets slordiger mee omgegaan wordt. En dat is vervelend, want er zijn toch al enorm goede berichten over het verschil wat mondkapjes (indien deze door alle partijen op de juiste manier worden gebruikt) kunnen maken. Over de vraag hoe je dan een mondkapje precies draagt, ontstaat nog wel eens een discussie. Daarom helderen we het in dit artikel eens voor altijd op.

Door het volgende stappenplan te volgen, weet je zeker dat je jouw mondkapje op de juiste manier draagt:

  • Begin altijd met het reinigen van de handen voordat je een mondkapje opzet. Dit kan thuis eenvoudig met water en zeep. Buitenshuis kun je hiervoor een klein flesje desinfecteergel meenemen.
  • Raak de binnenkant van het kapje nooit aan om deze geheel steriel te houden en pak het mondkapje bij de touwtjes beet terwijl je hem opzet.
  • Plaats het mondkapje over mond én neus en controleer of deze het gezicht goed bedekt.
  • Raak je onverhoopt het mondkapje aan tijdens het doen van boodschappen of in het openbaar vervoer? Reinig de handen dan direct met desinfecteergel.
  • Gebruik mondkapjes die bedoeld zijn voor éénmalig gebruikt echt maar één keer. Gooi deze dus direct weg. Wasbare mondkapjes kunnen voorzichtig in een afgesloten zakje worden bewaard. Gooi deze thuis direct in de was en raak hierbij de buitenkant zo min mogelijk aan.
  • Doe het mondkapje af door weer alleen de touwtjes vast te pakken.

Is een mondkapje hét antwoord op de 1,5 meter samenleving?

Deze vraag is veelvuldig gesteld aan het begin van de crisis en nog steeds geloven veel mensen dat ze met een mondkapje minder afstand hoeven te houden. Of dat ze zelfs na een coronatest afspraak maken bij Coronatestnederland niet direct thuis hoeven te blijven om op de uitslag te wachten. Zolang ze maar een mondkapje dragen, toch? Niets is echter minder waar. In Nederland zijn zogenaamde niet-medische mondkapjes verplicht. Deze filteren enkel de uitgeademde lucht, dus niet de lucht die je zelf binnen zult krijgen.

Een niet-medisch mondkapje zal dus enkel positief effect hebben als iedereen een mondkapje draagt en dit ook op de juiste manier wordt gedaan. Hoewel de eerste resultaten positief waren, is het dus geen antwoord op de enorme maatregelen. Zie het als een aanvulling op alle andere hygiënemaatregelen, zoals bijvoorbeeld het vaker wassen van de handen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here