Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in hoekjes waar u misschien nog niet eerder aan had gedacht. Het is dan ook zeer belangrijk om te investeren in de veiligheid binnen uw bedrijf. In eerste plaats omwille van het meest kostbare bezit die u als bedrijf heeft: uw personeel. En ten tweede om te voldoen aan de arbo wet- en regelgeving, ook wel compliance arbo. Maar hoe zorgt u er voor dat u voldoet aan de wettelijke arbo-eisen? Helemaal als deze ook nog eens van tijd tot tijd veranderen. En niet al deze regels zijn voor elk bedrijf van toepassing. Merkt u dat u door de bomen het bos niet meer ziet? Er is een oplossing in de vorm van een online compliance tool.

Aspecten in arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden is een breed begrip. Waar de een werkt met chemische stoffen, heeft de ander voornamelijk te maken met fysieke belasting. Dat hygiëne overal belangrijk is, is de afgelopen tijd wel heel erg duidelijk geworden. Het biedt veiligheid en gezondheid van u en uw werknemers. Om een zo veilige werkomgeving voor uw team te creëren, is een goede strategie van belang. Een strategie welke rust op het treffen van bron-, collectieve-, individuele maatregelen. En in enkele gevallen persoonsbeschermingsmiddelen.

Een paar voorbeelden:

  • Wegnemen van gevaarbronnen. Vervang schadelijke stoffen door een veilig alternatief.
  • Collectieve maatregelen: bijvoorbeeld een centrale afzuiging voor de schadelijke dampen.
  • Voorkom overbelasting, bijvoorbeeld door taken te rouleren.
  • Zorg voor persoonsbeschermingsmiddelen als dat nodig is: helm, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming etc.

Compliance aan de arbo wet- en regelgeving is voor iedereen een ander verhaal. Niet iedereen werkt immers met gevaarlijke stoffen, om een voorbeeld te noemen.

Externe veiligheid: denk ook aan de stakeholders

Naast uw personeel zijn er meer mensen betrokken bij uw onderneming. Denk aan uw aandeelhouders, stakeholders en afnemers. Ook zij stellen eisen aan de kwaliteit van uw bedrijfsvoering. Ook voor hen is het belangrijk dat zij veilig met u zaken kunnen doen. Compliance aan de arbo wetten en regels heeft dan ook zeker betrekking op de externe factoren.

Altijd compliance arbo met online tool

Wetten en regels veranderen met regelmaat. Het is inderdaad lastig om te allen tijde op de hoogte te zijn van die veranderingen. Een online applicatie dat u inzicht biedt in welke wetten er zijn veranderd is dan een uitkomst. Een dergelijke compliance tool geeft u inzicht in welke wetten en regels op gebied van arbo voor u belangrijk zijn en of er wijzingen zijn geweest in die wetten. U kunt daarbij taken invoeren voor uzelf of uw collega’s op gebied van arbo en veiligheid. Vervolgens kunt u aantonen op welke wijze u voldoet aan de arbowet. Deze bewijzen kunt u toevoegen in de applicatie.

Alles is heel visueel voor u in beeld gebracht, waardoor u in één oogopslag kunt zien hoe compliant uw bedrijf is.

Compliance arbo: zo bent u op de goede weg

Het is dus best een uitdaging om aan alle arbo wetten en regels te voldoen. Met een compliance arbo applicatie bent u precies op de hoogte wat en wanneer gedaan moet worden om aan de regels te voldoen. En daarmee bent u dus automatisch al op de goede weg. Met een training Aantoonbaar Compliant, leert u meteen alle ins en outs van een dergelijke compliance tool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here