Parijs in het klein of Utrecht in Frankrijk. Het zijn beide omschrijvingen van een heerlijke Franse stad die zich perfect leent voor een citytrip met je gezin, geliefde of vrienden. De stad is overzichtelijk, voelt authentiek maar is wel voorzien van moderne faciliteiten. Daarnaast leent deze Franse stad zich perfect voor twee dingen; wijn drinken en heerlijk eten. Zijn dit toevallig ook twee van jouw voornaamste kwaliteiten? Dan is Bordeaux een absolute must go!

Edsy.nl ging je voor en bezocht Bordaeux van zaterdag tot en met maandag in juli 2020. In dit artikel delen we een aantal handige tips en highlights om het maximale uit jouw citytrip naar Bordeaux te halen.

Bordeaux in het kort

Bordeaux is een stad in Zuid-west Frankrijk en is de hoofdstad van de provincie Gironde. Bordeaux heeft ruim 250.000 inwoners en is daarmee iets groter dan bijvoorbeeld de stad Eindhoven. Door de stad loopt de rivier de Gironde en daarmee wordt de stad opgesplitst in een oud en nieuwer gedeelte. Een deel van de oude stad staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bordeaux ligt redelijk dicht tegen de westkust aan. Een citytrip naar Bordeaux kun je dus perfect combineren met een zomervakantie aan de kust. Bordeaux ligt ruim 540 kilometer onder Parijs en vanaf Amsterdam rij je er in 10 uur naar toe (zonder files ;)).

Met de auto naar Bordeaux

Los van het feit dat je lopend en fietsend ook naar Bordeaux kunt komen zijn opties als de auto, trein en vliegtuig iets sneller en qua tijd ook net iets efficiënter. Met de auto is het vanaf Amsterdam ongeveer 10 uur. Hou er wel rekening mee dat je in de zomermaanden veelal te maken hebt met zwarte zaterdagen en hele drukke vrijdagen. Check ook even de Franse feestdagen zoals 14 juli. Veel Fransen nemen de dagen rondom 14 juli vrij om naar de (west) kust te reizen voor een korte vakantie.

Parkeren in Bordeaux

Het centrum van bordeaux wordt omgeschreven als autoluw. Toch is het in de binnenstad nog behoorlijk druk met verkeer. Als je Bordeaux bezoekt voor een meerdaagse citytrip dan kun je de auto het beste in een parkeergarage parkeren in het centrum. Voor een weekend ben je dan ongeveer €50,- kwijt. 

Bezoek je Bordeaux voor 1 dag? Dan is een parkeergarage in het centrum ook een optie. Een goedkopere optie is om je auto buiten het centrum op een P+R te zetten. Je kunt je auto er 1 dag laten staan voor ongeveer €3,-. Dit is inclusief een tramretour naar het centrum van Bordeaux. 

Vliegen of treinen naar Bordeaux

Je kunt ook in 1 uur en 40 minuten van Amsterdam naar Bordeaux. Daarvoor pak je dan wel het vliegtuig. Je vliegt dan met KLM of Air France. De tickets variëren in prijs. In September 2020 kost een retourtje Amsterdam – Bordeaux, vliegen op vrijdag en maandag, ongeveer €85,-. Nadeel is wel dat je dan op zondagavond geen wijnbar uit kunt spelen. De terugvlucht vanuit Bordeaux vertrekt namelijk om 06:30 uur. 

De Thalys is ook nog een optie. Niet de goedkoopste optie maar het is wel comfortabel reizen. Je kunt de ochtend Thalys in Amsterdam pakken, vertrekt 07.15 uur, dan sta je om 15.00 uur op het treinstation van Bordeaux. Intussen stap je in Parijs 2 keer over om uiteindelijk met de TGV naar Bordeaux te reizen. Een enkele reis kost ongeveer €150,-.

Lopen, steppen of fietsen?

Waarschijnlijk de meest gemaakte fout tijdens een citytrip; je loopt teveel. En dat is zonde. Want al lopend zie je een stuk minder en aan het eind van de dag heb je zere voeten en met een beetje pech ook nog blaren. 

Gelukkig biedt Bordeaux veel leuke alternatieve manieren om de stad te verkennen. De meest toffe manier om Bordeaux te gaan verkennen is met een (deel) step. Je ziet ze overal in stad staan en op sommige stukken struikel je er bijna over. Je hebt verschillende aanbieders van de elektrische doelstel in Bordeaux. Op de step zelf staat welke app je moet downloaden en hoe het gebruik van de steps werkt. Tip; trek nou niet meteen die (gas)hendel volledig open. De steps gaan best snel en het vergt enige handigheid om die step door de menigte te sturen.

Het artikel gaat verder onder de foto’s.

Is de fiets toch iets meer jouw ding? Dan heb je twee opties. De deelfiets of een gewone fiets huren. Op veel plekken in stad zie je rekken staan met daarin fietsen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als met de step. Je download een app om de fiets te kunnen gebruiken. Klinkt handig, toch raden we je aan deze deelfiets niet te gebruiken om de stad te verkennen. Je moet de fiets namelijk iedere 30 minuten weer inleveren bij een station. Daar kun je vervolgens weer opnieuw via de app een fiets pakken. Je fiets dus eigenlijk van station naar station. Niet ideaal als je op je eigen tempo de stad wil ontdekken. 

Een fiets huren voor een dag is daarom een handiger alternatief. In Bordeaux zitten verschillende verhuurders van fietsen waaronder het bedrijf cool bikes. Je betaald ongeveer €8,- per fiets en kunt deze dan de hele dag gebruiken.

Brunchen als een god in Frankrijk

Ben je op zondag in Bordeaux? Dan is dat absoluut een gelegenheid om één van onze favoriete Franse tradities mee te pakken; brunchen met wijn op zondag. 

Wij bezochten hiervoor Books & Coffee Bordeaux en dit is zeker een aanrader. Voor ongeveer €23,- bestel je een heerlijk 4 gangen brunch. En het uitzicht prachtig. Schroom vooral niet om ook een lekker wijntje of biertje te bestellen voor bij de brunch. Daar kijken ze in Frankrijk (gelukkig) helemaal niet raar van op!

Heerlijk wijnen in Bordeaux

Bordeaux en wijn, a match made in heaven. Bordeaux ligt namelijk dicht bij de wijnstreek Medoc. Deze streek staat voornamelijk bekend om haar rode wijnen. Bij de meeste wijnbars en restaurants in Bordeaux is de keuze in rode wijnen het meest uitgebreid.

Wij bezochten verschillende wijnbars waaronder Le Vertige. Deze wijnbar zit in een heel gezellig straatje waar je al wijn drinkend lekker mensen kunt kijken. Het bijzondere aan deze wijnbar is dat je met een pasje, waar je geld op kunt zetten, zelf verschillende wijnen in kunt tappen. Een perfecte manier om verschillende soorten wijn te proeven.

Het ijs(je) van Amorino

Na al dat wijnen en lekkere eten is het tijd de boel nog even af te toppen met een lekker ijsje. Als je het ons vraagt kun je dit het beste doen bij Amorino Ijssalon. Deze ijssalon zit in de drukke winkelstraat en maakt ijsjes die meer weg hebben van een bloemstuk dan van een ijsje. Vergeet vooral niet om ook de macarons op je ijsje te bestellen! Thanks me later!

Nog een aantal handige tips voor je citytrip naar Bordeaux

  • Hou er rekening mee dat er op zondag heel weinig open is. Alle supermarkten zijn gesloten. Ook de meeste winkels zijn gesloten op zondag. Een groot deel van de restaurants zijn wel open.
  • Bordeaux heeft één grote shopping straat. Hierin zijn alle grote ketens vertegenwoordigd. Voor de meer authentieke boetiekjes en winkeltjes moet je hier dus niet zijn. Pak daarvoor de fiets om wat meer naar de buitenkant van de stad te gaan.
  • Wat is een stad zonder park? Ook in Bordeaux ligt een mooi stadspark (park bordelais) waar je heerlijk kunt chillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here