Bij het bouwen van een huis op maat is de meest opwindende fase voor klanten het nemen van al hun gedachten en ideeën over hun droomhuis, om deze vervolgens te vertalen naar concrete ideeën.

De ontwerpfase kan echter behoorlijk duur worden wanneer je slecht bent voorbereidt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je meer grip op de kosten hebt, en al weet waar je op moet letten.

Een budget in de hand, is geld op de bank

Voordat je met een bouwproject begint, moet je een realistisch budget in gedachten hebben. Een budget zal helpen bij het bepalen van de belangrijkste elementen in het huis.

Een goed idee is om te beginnen met een architect en bied het gemaakte ontwerp vervolgens aan bij verschillende bouwers. Een andere optie is om eerst een aannemer te selecteren en deze tijdens het ontwerpproces erbij te betrekken.

Het voordeel van het laten selecteren en betrekken van uw bouwer bij het ontwerpproces is dat architecten weliswaar een stevige greep op het ontwerp hebben, maar vaak geen kennis hebben van bouwkosten.

Dit kan tot grote verrassingen leiden tijdens het aanbestedingsproces voor de bouw en kan zelfs resulteren in hogere ontwerpkosten om plannen terug te schroeven voor het budget, wat ook de bouw vertraagt.

Inspiratie opdoen

Een goed beeld bij wat je wilt hebben, voorkomt hoge onvoorziene kosten. Natuurlijk zullen er altijd kosten zijn die hoger uitvallen, maar door vooraf in kaart te brengen wat je precies wilt, voorkomt dat de kosten de pan uitreizen.

Online is natuurlijk al veel inspiratie te vinden, maar ook offline kun je veel ideeën opdoen. Ga naar open huizen en blader door tijdschriften om foto’s en ideeën voor je huis te vinden.

Dit bespaart tijd tijdens de ontwerpfase en tijd is geld.

Let op de details

Door proactief te zijn en betrokken te zijn bij het selecteren van de materialen die in je huis zullen worden gebruikt, bespaar je tijd en geld tijdens het bouw- en ontwerpproces.

En bedenk ook goed welke onderdelen in je huis tijdsloos zijn en echt het duurste van het duurste moeten zijn.

Sommige trends gaan namelijk weer over en dat is ook met het materiaal wat je gebruikt in je huis.

Visgraat laminaat, Quooker, kookeilanden, Vinyl etc. Het is allemaal heel erg hot. Mede geïnspireerd door de VTWonen programma’s van tegenwoordig. Maar denk eens verder en denk ook aan je portemonnee en het milieu.

Is een Quooker echt nodig? Of is een simpele duurzame waterkoker niet een betere optie? Of wat te denken van Vinyl. Is dit per se nodig? Of kun je misschien beter gaan voor tapijttegels, die je als je ze zat bent, ook weer eenvoudig kunt vervangen? Probeer dus voorbij de trends te kijken en ga na wat voor jou echt belangrijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here