Misschien heb je het al in het nieuws gelezen, maar steeds meer jongeren zijn eenzaam, depressief of angstig geworden door de lockdown. De coronacrisis raakt ons allemaal, maar de sociale onthoudingen komen misschien wel het hardst aan bij kwetsbare kinderen en jongeren (Trouw, 2021). Het is dan ook helemaal niet zo gek om online naar hulp te zoeken als je hier behoefte aan hebt. We weten dat dit misschien makkelijker gezegd is dan gedaan. Om je een eindje op weg te helpen, geven we een aantal tips om het zoeken naar hulp iets gemakkelijker te maken.

Telefonische hulplijn of chatten bij eenzaamheid

Door de coronacrisis zijn onze sociale contacten onwijs beperkt geworden. Het is dan ook helemaal niet gek dat je je soms eenzaam voelt. Je kunt zelf een aantal dingen doen om eenzaamheid tegen te gaan. Bel bijvoorbeeld die oude vriendin eens op of maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Helaas is het afspreken met familie, vrienden of buren niet zo vanzelfsprekend meer. Twijfel dan ook niet om om hulp te vragen als je merkt dat je je een groot deel van de tijd eenzaam voelt. Deze hulp kun je vragen bij je huisarts, maar je kunt ook gerust een telefonische hulplijn bellen of online chatten als je je eenzaam voelt. Zo is de Luisterlijn 24 uur per dag bereikbaar voor een gesprek, zowel via de telefoon als de online chat. 

Online zelfhulp bij een depressie

Ervaar je al een tijdje gebrek aan energie? Voel je je vaak somber en eenzaam? Dit zijn tekenen van depressiviteit. Maar wat is een depressie nu eigenlijk? Een depressie is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen voelen zich waardeloos en hebben het idee niet van belang te zijn voor anderen, maar er bestaan ook gedachten die gaan over je onbegrepen voelen. Sommige mensen zijn vatbaarder voor een depressie dan anderen, maar het heeft natuurlijk ook te maken met persoonlijke omstandigheden. Herken je tekenen van een depressie? Of weet je niet zo goed of je nu wel of geen depressie hebt. Er zijn online testen die je kunt doen om erachter te komen. Het is belangrijk dat je hulp bij depressie zoekt en gaat praten over je gevoelens. Maak daarom een afspraak bij de huisarts of praat erover met iemand in je omgeving. Daarnaast is er altijd online zelfhulp beschikbaar. Deze is 24/7 bereikbaar en anoniem als je dat graag wilt.

Online psychische hulp

We leven tegenwoordig in een digitale wereld, waarom zou je dan geen online psychische hulp zoeken? Dit biedt niet alleen uitkomst tijdens de coronacrisis, maar ook hoef je je geen zorgen te maken over lange wachtlijsten. Je online behandeling of therapie kan namelijk direct beginnen. Zolang je maar beschikt over internet kun je gebruik maken van de diensten van een online psycholoog of psychiater. Er kan zowel psychologische hulp en online therapie worden geboden bij lichte als zware klachten. Het team bestaat namelijk uit bekwame psychologen en een psychiaters die BIG-geregistreerd zijn. Weet je niet zo goed of een psycholoog op afstand iets voor jou is? Het is mogelijk om te starten met een kosteloos kennismakingsgesprek en er gaandeweg achter te komen of online therapie bij jou past. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here