Energielabels zijn eigenlijk net als rapportcijfers voor je huis. Ze geven aan hoe energiezuinig jouw huis is. Dus, net zoals je een tien zou willen scoren op een proefwerk, wil je dat je huis het beste energielabel heeft. Hoe beter het label, hoe zuiniger het huis. Als je dit weet, kun je ook beter beslissen of je bijvoorbeeld die toffe oude woning wel of niet moet kopen. Het label gaat van A (heel zuinig) tot en met G (niet zuinig). Energielabel berekenen voor je huis is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Met de juiste informatie en stappen kun je er snel achter komen.

Wat betekent elk energielabel

Het eerste waar je aan moet denken, is dat elk label iets zegt over hoeveel energie je huis gebruikt. Als je een A-label hebt, betekent dit dat je huis heel zuinig is. Je verspilt bijna geen energie. Dat is top voor het milieu en je portemonnee. Als je naar het andere uiteinde van het spectrum gaat, naar label G, dan betekent dit dat er veel energie verloren gaat. Dit kan door slechte isolatie, oude apparaten of verouderde technieken in het huis. Daarom is het belangrijk om te weten welk label je huis heeft. Als je goed begrijpt wat het energielabel betekent is het handig om te kijken naar welk energielabel voor jou van toepassing is.

Hoe kom je erachter welk label je hebt

Om te starten moet je kijken naar verschillende dingen in je huis zoals de isolatie, het soort ramen dat je hebt (dubbel of enkel glas) en de apparaten die je gebruikt. Er zijn online tools die je kunt gebruiken waar je deze gegevens invult en die je dan een schatting geven van je energielabel. Als je een officieel label nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je je huis wilt verkopen, dan moet je een expert laten komen. Deze controleert dan alles en geeft je een officieel label.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here