De liefde voor schietsport is iets wat u met veel mensen deelt. Maar misschien bent u nog maar kortgeleden gevallen voor de schietsport en bent u zich aan het verdiepen in luchtdrukwapens. U wilt er misschien zelfs eentje aanschaffen. Het is goed om een weloverwogen keuze te maken. Er zijn verschillende soorten geweren die u kunt overwegen. Welke er zijn en wat de wetgeving erover zegt? Lees dan verder.

Welke luchtdrukwapen kopen?

Wanneer je een of meer luchtdrukwapens wilt kopen is het belangrijk dat u weet waarvoor u het geweer wilt gebruiken. Dat bepaalt namelijk ook de afstand van u en het object waarop u zich wilt gaan richten. Wanneer u op bijvoorbeeld blikjes wilt schieten op een afstand van 10 meter of korter, dan is het aan te raden om een luchtbuks te kopen met een snelheid tot 7,5 joule. Dat betekent dat de kogel 175 meter per seconde aflegt.

Met een krachtiger pistool loop je het risico dat je dingen kapot schiet. Bovendien is de terugslag ook sterker met een krachtiger pistool. Die terugslag heeft dan weer invloed op de nauwkeurigheid en het gebruiksgemak. Gaat u uw luchtdrukwapen vooral op een schietbaan gebruiken? Dan zult u waarschijnlijk een krachtiger model nodig hebben.

Pistolen en geweren

Luchtdrukwapens zijn er ook in vele modellen en met verschillende kalibers. Zo heb je de relatief kleine pistolen, die je in een holster aan je riem kunt dragen. Maar je kunt ook kiezen voor een geweer. Daarbij zijn ze ook in verschillende materialen te verkrijgen. Meest gebruikelijk is hout en kunststof. Het kaliber is de afmeting van de kogel die in uw pistool of geweer gaat. Zorg altijd dat u de juiste kogels koopt voor uw wapen.

Welke wapens zijn er?

  • Knikloop buks; eenvoudig in gebruik. Mooi geweer om mee te beginnen
  • Luchtbuks met onderspanner; heeft een hendel onder de loop om de buks te spannen
  • CO2 luchtbuks; werkt op CO2 patronen, geen terugslag
  • PCP luchtbuks; beetje terugslag en een goed pistool voor langere afstanden.
  • Luchtbuks met magazijn; voor als u vaker achter elkaar wilt schieten.

Luchtdrukwapens en wetgeving

Luchtdrukwapens / luchtbuksen mag u kopen als u 18 jaar of ouder bent. En u ook kunt aantonen dat u minstens 18 jaar bent. Ze zijn tot een bepaalde hoogte legaal. Dat wil zeggen dat u ze wel in huis mag hebben en u ze op een veilige manier mag vervoeren (in een afsluitbare geweertas of in de originele bijgeleverde doos). U mag er alleen op eigen terrein of op een schietbaan de pistolen gebruiken. Een rondje lopen met een luchtdrukwapen in een schouderholster mag dus niet. Ook in een verlaten bos op blikjes schieten is niet toegestaan. Uiteraard mag u er ook niet mee op mensen en dieren richten, laat staan schieten.

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan mag u alleen een luchtdrukwapen gebruiken onder toezicht van meerderjarigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here