Steeds vaker zie je op campings van die zeiltjes verschijnen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als luifel aan een tent, maar ook wel eens losstaand, bijvoorbeeld boven de eettafel. Tarps heten ze, en ze bestaan in alle soorten en maten.

Er bestaan dus veel verschillende soorten tarps die voor allerlei verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. De meest voorkomende toepassing is van een tarp is het gebruik als luifel in combinatie met een tent. Door een tarp aan te laten sluiten aan een ingang van een tent creëer je extra leefruimte. Bovendien zorg je er zo voor dat regen niet in de tent kan komen via de ingang.

Soms worden tarps ook boven een tent gespannen. Dit gebeurt vooral met UV werende tarps. Op deze manier voorkom je dat het tijdens warme dagen te warm wordt in de tent. Dit kan vooral ‘s morgens fijn zijn zodat je niet door de eerste zonnestralen wordt gewekt.

Een tarp die in combinatie met een tent wordt gebruikt wordt vaak qua kleur en soms ook qua materiaal afgestemd op de tent. Zo past een natural katoenen tarp goed bij een katoenen tipi, en een groene lichtgewicht nylon tarp goed bij een groen trekkerstentje.

Naast het gebruik op campings wordt een tarp soms ook in de tuin of op het balkom gebruikt. Dit kan zijn om zon te weren maar ook om een droge plek te creëren waar je tijdens een zomerse bui kunt zitten. Een tarp is doorgaans een stuk goedkoper dan een permanente overkapping en heeft bovendien als voordeel dat je ‘m in de winter weer in kunt pakken.

Tarps zijn ook populair onder bikepackers en hikers. Deze doelgroep kiest er soms voor om onder een tarp te slapen waardoor de tarp dus als vervanging van een tent dient. Een groot voordeel van een tarp ten opzichte van een tent is dat een tarp vaak aanzienlijk lichter is. Ook is een tarp relatief goedkoper dan een tent. Een bijkomend voordeel is dat een tarp open is waardoor je optimaal kunt genieten van de omgeving waarin je kampeert.

Een tarp wordt ook veel gebruikt als waterdichte overkapping voor een hangmat. Hierdoor ontstaat er een volwaardig slaapsysteem waardoor je niet op de grond hoeft te liggen. Wanneer een tarp gebruikt wordt om bescherming te bieden tegen de regen is het belangrijk dat deze een waterdichtheid heeft van minimaal 2000 millimeter waterkolom, maar meer is beter.

Een tarp kan dus gebruikt wordt met een tent op de camping, als tijdelijke overkapping in de tuin, als lichtgewicht onderkomen of als afdak boven een hangmat. Doordat veel tarps voorzien zijn van veel bevestigingspunten kunnen deze op heel veel verschillende manieren worden opgezet. Hierdoor kunnen sommige tarps zelfs worden opgezet als een tent, bijvoorbeeld met behulp van wandelstokken.

Vrijwel alle kampeermerken produceren tegenwoordig tarps. Hiervan lopen de prijzen uiteen van enkele tientjes tot boven de 1000 euro. Ga je een tarp kopen? Doordat er enorm veel verschillen tussen de verkrijgbare tarps zijn is het verstandig om je goed in te lezen voordat je een tarp aanschaft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here